Winkelwagen

Afrekenen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Oerbouillon en andere gewone (runder/kippen) bouillon?
Er is een groot verschil tussen ‘gewone’ runder of kippenbouillon en Oerbouillon. Oerbouillon wordt op een specifiek manier gebrouwen. Het is niet zo zeer een culinair product, maar puur gericht op gezondheid. Het wordt volgens een heel precies procédé, lang getrokken, maar ook weer niet té lang. Vervolgens wordt het ingekookt, want het gaat bij Oerbouillon om de magie van de gelatine (collageen). In het tweede video op de Homepage zie je hoe Oerbouillon stijf wordt bij 0-3 graden en andere (botten)bouillons niet. Bovendien bevat Oerbouillon absoluut geen vlees en weinig vet en is de verhouding water:botten/gewrichten is bij Oerbouillon vele malen groter dan bij gangbare bouillons. Overigens mag je tegenwoordig bij gebruik van bijvoorbeeld één schenkel, al Bottenbouillon op de verpakking schrijven, maar dit betekent niet dat dit een gelatineuze bottenbouillon is met de gezondheidsvoordelen die Oerbouillon beoogd. Overigens bevat Oerbouillon absoluut geen kunstmatige toevoegingen en nauwelijks toegevoegd zout. De zoute, hartige smaakt komt puur van de botten zelf!
Is het bedoeld als basis van een soep?
Nee, Oerbouillon is niet ontwikkeld als basis van een soep. Uiteraard staat het je vrij Oerbouillon op deze manier te gebruiken, maar bedenk dat zodra je Oerbouillon aan de kook brengt, het voordeel van Collageen vermindert.Hoe langer je het inkookt, hoe pittiger (umami) het wordt. Dit geeft een goede smaak aan je soep, maar ik heb Oerbouillon ontwikkeld als een ’shotje gezondheid’. Dus zodra je het aan de kook brengt, verliest het de eigenschappen waar het mij juist om te doen is; collageen. Maar het kan/mag dus wel. Een andere optie is je soep afmaken en Oerbouillon op het laatst toevoegen, zonder dat je de soep nog verder aan de kook brengt.
Waarom is bottenbouillon gezond? En wanneer Kip en wanneer Rund?
Helaas mag ik daarover weinig schrijven op deze website. Het beste is om zelf 'bottenbouillon' te googlen. Er is veel informatie op het net te vinden wat Bottenbouillon precies voor je lichaam kan betekenen. Als je lid wordt van mijn nieuwsbrief krijg je zo nu en dan informatie over de kracht van Oerbouillonof bekijk het lustrumwebinar (zie link op de homepage). In het webinar vertel ik je alles wat ik weet over mijn krachtpatser Oerbouillon. Ook over het verschil tussen Oerbouillon Rund en oerbouillon Kip.
Hoevaak moet/mag ik Oerbouillon gebruiken?
Dit is de meest gestelde vraag, maar heel lastig te beantwoorden. Ik raad je aan het webinar te bekijken (zie link op homepage). Alles is natuurlijk afhankelijk van je algehele gezondheid, welbevinden en je voedingspatroon. Het is onmogelijk om hier een uniform antwoord op te geven. In principe krijg je met 2 x per week een flesje Oerbouillon voldoende collageen binnen, maar op het moment dat je klachten ervaart dan is het een goed idee om het langer te gebruiken. Mijn belangrijkste advies is: voel en ervaar zelf wat het met je doet. Voel je verschil in energie, w.b.t stoelgang, je zicht, je gewrichten? Hoe voelt het om het in te nemen? Word je er blij van? Geeft het je een vervuld gevoel? En vraag je zelf ook af: als ik stop, merk ik dan verschil? Gezondheid is een complexe samenhang van je mentale gesteldheid, je constitutie, weerstand, voeding en nog zoveel meer. Je zelf bewust worden van wat voor jouw werkt, is wat mij betreft het meest eervolle wat je voor je lichaam kunt betekenen.
Hoe te drinken? En mag je het ook koud drinken?
Het lekkerste is om het vanuit het flesje in een pannetje te verwarmen (zonder het aan de kook te brengen) en heerlijk warm nuttigen. Maar je kunt het ook ‘koud’ nuttigen, vlak voor het sporten bijvoorbeeld. Dit staat je uiteraard vrij.
Kun je ook een half flesje nemen?
Natuurlijk kun je een half flesje per dag nemen. De keuze is aan jou. Ik zelf prefereer een heel flesje te nemen en dan minder vaak (als het om budgettaire redenen is).
Ook leng ik het flesje weleens aan met wat water. Dit komt de smaak niet echt ten goede, maar soms verlang ik naar meer volume en minder hartig ’s ochtends.
Is Oerbouillon ook in Belgie te koop?
Velen Belgische klanten vinden hun weg naar Oerbouillon. We verzenden Oerbouillon binnen heel Europa. Mocht je graag één flesje proberen, dan is het beste om naar een Bio winkel bij jou in de buurt te gaan en te vragen of ze het voor je willen bestellen bij Udea, de Nederlandse Biologische groothandel. En wie weet krijgt Oerbouillon een vaste plek in jouw Biologische buurtwinkel.
Ik wil graag één flesje proberen, maar kan het niet vinden bij mijn Ekoplaza?
Oerbouillon wordt verkocht vanuit het koelvak, vlak bij de groentenafdeling. Dit om te laten zien dat het geen soep is, maar een kleine krachtpatser die stijf wordt bij 0-3 graden. Je kunt altijd bij een medewerker checken of het er echt niet is en anders vragen of ze het voor je willen bestellen bij Udea. Daar bewijs je Oerbouillon ook een dienst mee.
Hoe lang is Oerbouillon houdbaar? En hoe moet het bewaard worden?
Oerbouillon is gesteriliseerd en 4 jaar lang houdbaar en kan buiten de koelkast bewaard worden. Het wordt vanuit het koelvak verkocht om te laten zien dat het anders is dan een ‘gewone bouillon'. Het wordt stijf in de koelkast, maar het hoeft dus niet in de koelkas bewaard te worden.
Wat zijn de witte randjes/bolletjes in Oerbouillon?
De witte bolletjes zijn kleine beetjes gestold vet. De ene keer bevatten je flesjes helemaal geen vet en soms juist wel. Dit heeft te maken met het afvullen van de flesjes. In het laatste deel wat afgevuld wordt, zit wat meer vet. Dit is overigens heel gezond vet. Zodra je Oerbouillon verwarmt, zullen de witte bolletjes smelten.
Is het geschikt voor baby’s /kinderen?
Voor hele kleine baby's raad ik aan Oerbouillon in delen te geven en aan te lengen. Oerbouillon is van nature zoutarm, maar toch belangrijk voorzichtig te zijn met te veel zout voor een kleine baby. Voor kinderen is het prima te gebruiken. Vooral belangrijk dat ze het lekker vinden. Want tegen heug en meug iets drinken is natuurlijk heel vervelend. Overigens kun je Oerbouillon ook op het allerlaatst toevoegen aan groenten of een pasta saus bijvoorbeeld. Zorg dan dat je het niet meer aan de kook brengt, want dan verlies je het voordeel van de lange eiwitketens.
Mag ik Oerbouillon ook aan mijn huisdier geven?
Ja, dat kan. Er zijn vele hondenbaasjes die Oerbouillon aan hun huisdier geven. Oerbouillon is zoutarm, maar niet zoutvrij. Dus leng Oerbouillon aan of vraag je dierenarts hoe vaak je het mag geven.
Kan ik de flesjes retourneren?
Helaas is dit niet mogelijk. Dit is te complex om te organiseren i.v.m. hygiëne wetgeving. Er zijn vele creatieve ideeën voor het hergebruik van de flesjes. Er zijn catering bedrijven, zorgcentra en ook scholen die de flesjes gebruiken als bloemen vaasje of knutselwerk. Je kunt ze gebruiken als kruidenpotjes of om dressings te prepareren. En uiteindelijk is de glasbak de plek waar ze gerecycled worden tot nieuwe glazen flesjes.
Het lukt niet met bestellen of ik wil het laten afgeven bij een post.nl punt. Wat kan ik doen?
Stuur een mail naar info@oerbouillon.nl. Vertel hoeveel je er wilt en waar het naar toe moet, dan maak ik het aan de achterkant van de website in orde.